Als je kijkt naar de problemen in de wereld lijkt het alsof er weinig begrip is voor elkaar. Hoe zou dit komen? En hoe kunnen we dit veranderen? Wat hebben we nodig om elkaar te begrijpen? Daarover deze blog.
Waarom luisteren we niet?
Ik kan me voorstellen dat je soms heel erg aan een bepaalde mening of standpunt wilt vasthouden. Dit kan alleen wel zo erg worden dat je niet meer luistert naar de mening van een andere. Je kan de mening van een andere gaan zien als een bedreiging van jouw bestaan. Als dit zo is dan heb jij je vereenzelvigt met een bepaalde standpunt. Het standpunt maakt nu deel uit van jouw. Je wilt of kan dit niet loslaten. En als jij je standpunt dreigt te verliezen dan ervaar je dit als iets pijnlijks. Je verliest immers een stukje van jezelf. Dit in het vooruitzicht, het verliezen van jezelf, maakt dat je niet naar een andere luistert.
Wat ontbreekt er?
Je wilt jezelf niet verliezen en dus houd je aan je eigen standpunten. Dit zorgt er weer voor dat je een andere niet kan begrijpen. Wat er ontbreekt is een beetje inzicht. Iedereen is uniek en kijkt er met zijn of haar verleden, achtergrond en ervaring naar een bepaalde probleem of vraagstuk. Niemand heeft, in zijn of haar huidige toestand, het volledige overzicht, de absolute waarheid of alle kennis in zijn of haar bezit. Een andere kan dus altijd iets toevoegen aan jouw standpunt, jouw iets meer informatie geven over een bepaalde toestand of het een en ander iets duidelijker maken. Als je dit inziet dan weet je dat je alleen maar méér informatie kan krijgen als je luistert, dat je beter kan worden als je jouw standpunt niet als een vaststaande feit ziet en uiteindelijk dat je inzicht over het gehéél wat groter wordt.
Als je je kleine zelf verliest dan kom je uiteindelijk tot je grotere Zelf
Wat gebeurt er als je wel luistert?
Je gaat inzien dat de ware reden voor het gedrag van anderen, in dit geval dus jezelf verliezen, iets is wat je kan begrijpen. Je ziet hetzelfde gedrag bij jezelf. Je hebt het wel eens gevoeld om jezelf te verliezen en kan het dus herkennen. Je weet hoe het is om niet alles te weten, en misschien zelf om in een bepaalde situatie “een beetje dom” over te komen, en kan dit herkennen. Je weet hoe het is om angstig te zijn en kan ook dit herkennen. Als je dit allemaal herkent (eerst bij een andere en dan bij jezelf) dan ga je begrip krijgen voor de situatie van een andere. Je gaat het standpunt van een andere begrijpen zonder dat je jezelf hoeft te verliezen. Je gaat je iets meer verbonden voelen met de andere, simpelweg door herkenning. Uiteindelijk weet je dan ook wat de andere nodig heeft om het moment dat hij of zij dit aan jouw vraagt. Het enige wat je hoeft te vragen is: “Wat zou ik nodig hebben in dezelfde situatie?”
Uit herkenning komt begrip, uit begrip komt inzicht en uit inzicht komt verbondenheid.
Hoe hebben we meer begrip voor elkaar?
- Luister want dit zorgt ervoor dat je inzicht iets groter wordt.
- Niemand heeft het volledige overzicht, de absolute waarheid of alle kennis in bezit.
- De ware redenen voor het gedrag van anderen kan je begrijpen.
- Je gaat je iets meer verbonden voelen met de andere, simpelweg door herkenning.
Uiteindelijk zijn we allemaal op een unieke manier hetzelfde.
Precies wat ik uitdraag en leer met de dialoogtrainingen. Mooi stuk!