Een lastige vraag lijkt me maar ook een vraag die men in deze roerige tijden kan stellen. Iemand vroeg mij ooit: “Wat als één geloof gelijk heeft?” Hij vroeg mij dit omdat hij zoekende was, omdat het geloof een bepaalde aantrekkingskracht heeft op hem en omdat hij bang was om een verkeerde keuze te maken. Voor de duidelijk, dit zijn mijn interpretaties van hem. Dit was wat ik begreep van hem nadat ik antwoordde met de tegenvraag: “Waarom wil je dit weten?” Waarschijnlijk had hij duizend en één meer redenen om mij te vragen wat nou eigenlijk waarheid is, maar ik kon maar enkelen aanvoelen/ horen/ begrijpen. Desalniettemin probeerde ik hem een antwoord te geven. Ik vertelde hem dat hij daar niet druk over hoefde te maken. Geen mens kan in zijn of haar huidige toestand de absolute waarheid kennen. Iets wordt vaak vanuit verschillende kanten bekeken en dat betekent dat meerdere mensen gelijk kunnen hebben (of dat iedereen gelijk heeft). Als je het zo bekijkt dan is het minder belangrijk wie er gelijk heeft en veel belangrijker wat bij jouw past. Welke geloof, gedachtegoed, zienswijze of levenswijze past bij jouw? Wat geeft bij jouw meteen een gevoel en een logisch idee dat het waarheid is? Voor welke levenswijze, wat bij een bepaalde overtuiging hoort, kies je? Je maakt geen fouten als je iets kiest wat later blijkt dat het niet bij je past. Leer van je keuzes en zie ook in dat je in bepaalde situaties nou eenmaal bepaalde keuzes maakt (elke gevolg heeft een oorzaak, en omgekeerd). Zo zal je ervoor kiezen niet meer in die situaties te komen waarin je voor jouw gevoel foute keuzes hebt gemaakt. Wat bij jouw past is jouw waarheid.

Later ging ik het voorval overdenken en kwam ik tot de volgende stelling. Als iemand iets vertelt dan zit daar waarheid in. En als iemand anders het tegenovergestelde vertelt dan zit daar ook waarheid in. Ieder persoon vertelt namelijk vanuit zijn of haar optiek, vanuit zijn of haar ervaringen (of verleden), omstandigheden van dit moment en visie voor de toekomst. Als iemand iets vertelt, zijn mening geeft over iets of op een bepaalde manier reageert op een voorval dan zit daar altijd waarheid in omdat het wat vertelt over de persoon zelf. En zo is het ook met geloof. Elk geloof heeft een verleden wat je kan opzoeken en als zodanig (voor zover als mogelijk) als waarheid kan zien. Elk geloof verkeert ook op een bepaalde positie in haar evolutie. Het groeit en wordt volwassen. Elk geloof heeft een bepaalde idee over de toekomst, waar we naar toe gaan of hoe het eruit zal zien. Vaak wordt er door de verschillende geloven hetzelfde gezegd maar andere woorden gebruikt. En wat het nog moeilijker maakt is dat woorden soms andere betekenissen hebben in andere (vroegere) tijden. Alleen uit iemands “eigen woorden” kan je, lijkt mij, niet de waarheid halen van wat iemand jouw vertelt. Daar is meer voor nodig. En dat is kennis over zijn of haar verleden, positie of omstandigheden waarin hij of zij verkeert en ideeën die hij of zij heeft over de toekomst. Wat is dus waarheid? Vertel het mij, laat het mij zien en beleven, en ik weet in ieder geval jouw waarheid. Ik zal dan ook mijn waarheid vertellen (en laten zien en beleven) en verbaas je dan niet als wij veel gemeen hebben.

BlindMenElephant

Wat is waarheid?
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *