Vanochtend in bed lag ik na te denken over wetenschap en religie en over de eindeloze gesprekken die ik met twee collega’s hierover heb. Een collega gelooft in Christus en de andere is, hij zegt zelf atheïst, iemand die alles liever wetenschappelijk benadert. Ik benader in deze gesprekken alles zoveel mogelijk filosofisch. We kunnen eindeloze leuke en felle gesprekken houden en daarna gewoon samen aan het werk gaan.

Terwijl ik in bed probeerde te komen tot een consensus met betrekking tot wie gelijk heeft, de wetenschap of religie, kwam de volgende gedachte bij mij binnen. Misschien ligt de waarheid in het midden en kan je vanuit verschillende invalshoeken naar de waarheid kijken. Samen kunnen de wetenschap en religie misschien wel de waarheid bevatten omdat ze elkaar aanvullen en een eenheid vormen.

Ik ging verder denken naar hoe deze samenwerking of eenheid eruit kan zien. De wetenschap kan aangeven hoe onze wereld eruit ziet, wat de natuurwetten zijn en hoe deze te gebruiken om voorruit te komen. Een religie, en jammer genoeg kunnen we niet spreken van “de religie”, kan ons helpen te weten waar we naar toe gaan en dus een doel geven. Een filosofie kan hierin dan weer richting geven door na te denken over de juiste of meest betekenisvolle manier van handelen waardoor de mens in zijn huidige vorm en met zijn huidige middelen (volgens de wetenschap) zijn doel (volgens een religie) kan bereiken.

De reden dat ik dit opschrijf? Misschien is het niet toevallig dat wij, mijn twee collega’s en ik, ieder met een andere invalshoek, goed kunnen samenwerken. Als je naar elkaar luistert en ieder in zijn of haar waarde laat, zie je misschien het grotere plaatje.

Enkele sites die mij hebben geholpen dit op te schrijven.

Slotgedachten
  • Als ik iets ervaar maar het niet kan bewijzen, nog door een andere kan laten ervaren, is dit dan niet waar?
  • Een dansleraar zei ooit: de man leidt waar de vrouw naar toe wilt. Wat een mooie harmonieuze gedachte.
Wetenschap en Religie

Eén gedachte over “Wetenschap en Religie

  • 24/02/2017 om 01:48
    Permalink

    Over je 1ste slotgedachte: jij ervaar iets, de ander kan het niet ervaren:
    (Advaite) vedante wordt gezien als een wetenschap: er zijn geen dogma’s, omdat alle stellingen die worden geponeerd iedereen ook kan ervaren MITS de persoon gekwalificeerd is de stellingen ook mogelijk te ervaren.
    De kwalificaties zijn nauwkeurig omschreven.
    Trrug naar jouw stelling: het is dus wel waar omdat jij het ervaart, de ander moet misschien wat gaan doen

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *