We willen graag geloven dat we unieke wezens zijn.  De wetenschap helpt ons daarbij door te wijzen op ons DNA en daardoor zou je kunnen denken dat hiermee alles gezegd is. Maar wat is dan het unieke aan jouw of mij?

Wat zien we als we naar een mierenkolonie kijken? Of een bijenkolonie? We zien een groep wezens die samenwerken en waar ieder zijn of haar eigen taak heeft. We zien wezens met verschillende eigenschappen. Eigenschappen die we vaak koppelen aan het fysieke lichaam van dat wezen. Gek genoeg praten we nooit over elk wezen apart.

Wat gebeurt er als we op dezelfde manier, bijvoorbeeld vanaf de ruimte, naar de mensheid gaan kijken? Je ziet dan een mens dat onderdeel uitmaakt van de mensheid. Een mens dat de patronen uitvoert die horen bij het mens zijn, die samenwerkt met anderen om de mensheid te dienen en een mens met een taak (ook wel beroep genoemd).

Als je verder gaat kijken zie je de verschillende eigenschappen van een mens. Fysieke eigenschappen zijn het makkelijkst. Een boer, politieman of zakenman zien er anders uit. Maar ook gedragingen zijn te onderscheiden. Agressief,  liefdevol of verzorgende gedrag bijvoorbeeld. Je ziet een mens met verschillende eigenschappen maar je zal nooit een bepaalde eigenschap alleen aan één individu toekennen.

Herken alle (of jouw) eigenschappen

Ben jij dus onderdeel van de mensheid maar heb je wel unieke eigenschappen? Ik denk zelf dat we alle eigenschappen bij onszelf kunnen herkennen. In min of meerdere mate kunnen we alle eigenschappen laten zien. Bijvoorbeeld, iemand waarvan je met redelijke wijze kan zeggen dat hij geen leider is kan, onder bepaalde omstandigheden, wel een groep leiden. We zien dit vaak niet omdat we bij een bepaalde eigenschap al een vaststaande beeld hebben wat we niet makkelijk los laten. Om alle eigenschappen bij jezelf te herkennen moet je wel gedegen, eerlijk en liefdevol zelfonderzoek doen.

Wat maakt ons unieke wezens?

Je bent uniek in jouw verzameling eigenschappen. De eigenschappen zelf zijn niet uniek. En omdat we alle eigenschappen bij onszelf kunnen herkennen,  zijn we op een bepaalde manier allemaal hetzelfde. unieke wezens

Wat maakt ons unieke wezens?
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *