De wereld bestaat uit drie soorten mensen: de vorsten, het volk en de wijzen. De vorsten staat boven aan de maatschappelijke ladder, het volk er midden in en de wijzen onderaan. Het volk doet zijn best om omhoog te klimmen, daarbij manoeuvrerend door de rechten en plichten die opgelegd zijn door de vorsten. De vorsten leggen het volk plichten op om hun het zo moeilijk mogelijk te maken. Dit doen zij natuurlijk om goede redenen. Ten eerste zijn er niet veel vacatures beschikbaar en ten tweede moet iedereen zich eerst bewijzen. De wijzen helpen het volk. Iedereen die geboren wordt heeft (of krijgt) een positie op de maatschappelijke ladder. Hij of zij heeft de keuze om de ladder op te klimmen of af te dalen.

Met de stroom mee

Wie met de stroom meeloopt zal de ladder opklimmen. Een klein percentage van het volk zal de positie van een vorst bemachtigen. De vorsten zullen veel moeite moeten doen om hun positie te handhaven. Uiteindelijk zal je, vorst of volk, toch de ladder afdalen. Als dit geen bewuste keuze is, dan wordt dit een moeilijke weg omdat je tegen de stroom ingaat en hoe hoger je positie hoe groter (niet perse langer) en vaak moeilijker de afdaling. Tijdens je afdaling zal je anders kijken naar de mensen die nog aan het opklimmen zijn. Je zal hun strijd, zorgen en bewegingsredenen begrijpen. Sommigen luisteren graag naar je advies en sommigen zullen jouw verwijten dat je in de weg loopt. Beneden aangekomen zal je jouw leven evalueren, je goede momenten zo veel mogelijk proberen te herinneren en uiteindelijk berusting vinden.

De wijze

Wie bewust ervoor kiest om de ladder af te dalen zal ook tegen de stroom oplopen. Dit is ook een moeilijke weg maar een andere proces dan hiervoor beschreven. Dit is een proces van loslaten. Één voor één worden je identiteiten of  rollen die je inneemt losgelaten. En dan identificeer je jezelf niet meer met één of meerdere rollen maar ziet dat deze rollen iets over jouw zeggen. Je bent bijvoorbeeld niet één van de velen docenten maar het docentschap is een onderdeel van jouw. Je hebt dus voor deze rollen gekozen omdat je IETS te doen hebt in dit leven. Onderaan de ladder aangekomen is er voor deze Wijze tijd genoeg om DAT te doen. mensen

De vorsten, het volk en de wijzen
Getagd op:            

Eén gedachte over “De vorsten, het volk en de wijzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *