Verwachten dat een ander je begrijpt klinkt logisch maar doe je ook voldoende moeite om de andere te begrijpen?Het lijkt een lastig iets, een andere echt begrijpen. Iedereen verwacht dat van een andere, en zeker van iemand in dezelfde groep, maar iemand proberen te begrijpen die een andere mening heeft blijft lastig. Meestal doen we alleen moeite als de andere ongeveer dezelfde mening heeft.

Wat is er nodig om elkaar te begrijpen? Als dit een moeilijk te beantwoorden vraag is begin dan met een meer voor de hand liggende vraag. Wie zou ik als eerst heel goed moeten begrijpen? Als het antwoord op een gegeven moment duidelijk is, jezelf dus, en je weet waar je gedachten, verlangens en angsten vandaan komen dan zie je ook naarmate je met anderen hierover praat, dat zij dezelfde verlangens en angsten hebben. Je merk op dat de basis waarop jij handelt niet anders is dan bij een andere. Dit is de basis waarop “elkaar begrijpen” gebouwd kan worden. Dit is de basis waar vertrouwen kan groeien. Het enige dat nodig is, is dat je met anderen hierover eerlijk en open praat.

Als je weet wat nodig is om een andere te kennen dan begin je jezelf te kennen. Het kan dan gebeuren dat je jezelf gaat beoordelen of jezelf vergelijken met anderen. Hier moet je snel mee stoppen. Het is lastig om jezelf niet te beoordelen of te vergelijken met anderen. We beoordelen en vergelijken constant. Iedereen doet het. Het wordt ons bijna aangeleerd. Om het los te laten zullen we zelf aan de slag moeten.

Hoe? Accepteer al je fouten, tekortkomingen, schuldgevoelens en angsten. Waardeer je talenten, je goede daden en je geliefden. Het zegt allemaal iets over jouw en het maakt jouw een mens. Accepteer wie je bent. Alleen dan kan je ook anderen accepteren.

Dus, praat met elkaar over de dingen die je belangrijk vindt. Luister goed! Je zal veel overeenkomsten horen. Accepteer hoe en wie je bent. Dan ga je ook anderen accepteren om wie zij zijn. Als we inzien dat we allemaal mensen zijn, met dezelfde angsten en verlangens, dan zal dat de basis zijn waarop we elkaar gaan begrijpen en accepteren.

Elkaar begrijpen.
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *