Moeite met veranderen?

Heb je moeite met iets nieuws? Blijf je liever bij het oude vertrouwde waar je je veilig voelt? Dan heb ik goed nieuws voor je, dit is normaal voor de meeste van ons (in onze huidige staat van zijn). We veranderen wel, maar heel langzaam. Dat veranderen gebeurt pas als we bewust worden van de mogelijkheid om te veranderen en daarna de moed kunnen opbrengen om te veranderen. Het liefst blijven we in onze veilige cocoon. Het liefst gaan we de confrontatie met onze angsten niet aan.

De eerste stap

We kunnen dus veranderen. Eigenlijk veranderen we constant. Ons lichaam verandert omdat we ouder worden en mentaal veranderen we omdat elk ervaring of nieuwe gedachte ervoor zorgt dat we een klein beetje anders kijken naar het leven. Dus bewust worden van de veranderingen is de eerste stap. Neem hiervoor je tijd. Ga er rustig bij zitten. Denk na over de belangrijkste gedachten en veranderingen in jouw leven van de laatste tijd. Mediteer. Dit maakt het makkelijker om de stap te nemen om te veranderen.

Je uitdagingen

Bedenk daarna wat je wilt veranderen voor jezelf. Vragen die kunnen helpen zijn: Waar heb ik moeite mee? Wat lukt niet in mijn leven? In welke situaties voel ik mij niet op mijn gemak? Welke personen geven mij een gevoel dat ik iets niet kan, het niet waard bent of er simpelweg niet mag wezen? Iedereen heeft volgens mij zijn of haar eigen uitdagingen. En die zijn in het algemeen niet moeilijk te vinden. Ze worden weerspiegeld in de situaties waarin we terechtkomen en in de personen die we elke dag zien. Schrijf deze tekortkomingen, personen of situaties op. DIT ZIJN JOUW UITDAGINGEN:

  • De personen die jouw “tegenwerken”.
  • De situaties waar je telkens weer in terechtkomt.
  • De gewoontes waar je maar moeilijk vanaf komt.

Ben De personen, situaties en gewoontes leren jou iets over jezelf. Vaak zien we bepaalde negatieve kenmerken makkelijk bij een andere maar moeilijk bij onszelf. Soms zien we niet dat we zelf bepaalde situaties creëren of aantrekken. En gewoontes proberen we af te leren door te herhalen wat we niet willen.

De uitdagingen aangaan

We kunnen onze uitdagingen één voor één aangaan. Volhard erin want hoe meer je over jezelf leert, hoe meer “negatieve” eigenschappen je ontdekt. En dit kan ontmoedigend werken. Maar als je erin volhard, als je positieve gedachten volhoudt, nieuwe positieve gewoontes probeert aan te leren en situaties of mensen die een negatieve invloed hebben loslaat (of niet mee ingaan), zal je bewust veranderen. De volgende zin heeft mij hierin geholpen.

God geeft mij de kalmte om te accepteren wat ik niet veranderen kan, en de moed om te veranderen wat ik kan veranderen en de wijsheid om het verschil te zin.

 Mijn uitdaging

Wat was (en is) mijn belangrijkste uitdaging? Ik begon te stotteren toen ik 14 was maar ging daar pas wat aan doen op mijn 21e. Toen vertelde iemand mij namelijk dat ik er iets aan kon doen! Achteraf gezien was ik er al onbewust mee bezig omdat ik toen de opleiding tot docent Elektrotechniek deed. En sindsdien laat ik mij niet tegenhouden door mijn “tekortkomingen”. Eigenlijk heeft deze “tekortkoming” mij veel geleerd en mij een pad op gebracht die ik anders niet zou zien. Het heeft mij geleerd om te luisteren, om verder te kijken dan iemands gedrag of woorden en om in te zien dat de anderen en ik niet veel verschillen. Wat gaf, en geeft, mij de moed om te veranderen? De personen en situaties die op de juiste momenten in mij leven kwamen. De gesprekken die ik had en heb met mensen dicht bij mij. De situaties die mij nieuwe inzichten gaven. De verandering die je zoekt is altijd dichtbij.

Wat is jouw uitdaging?
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *